4.3.1.06 Onderzoek en innovatie

Alternatieven worden ontdekt dankzij trans- en interdisciplinair onderzoek. De 21ste eeuw staat in het teken van tal van innovatieve technologische ontdekkingen, bijvoorbeeld op het gebied van bio-cybernetica. Geothermische energie en zonne-energie zijn voorbeelden van innovatieve technologie. Informatie is vrijwel kosteloos en gemakkelijk en vrij toegankelijk.
Ackoff wijst op het belang om verbindingen te leggen tussen technologische, economische en psycho-sociale subsystemen van een organisatie. Versterking van de subsystemen komt de kwaliteit van de totale organisatie ten goede. Innovatieve oplossingen worden ontdekt door verbetering van bio-psycho-sociale systemen.
De primaire opgave van elke organisatie bestaat uit het tegengaan van verval (entropie).
Bij de analyse van bedrijfsonderdelen legt Ackoff de verbinding met de strategie van het totale systeem. Sommige afzonderlijke bedrijfsonderdelen (units) zijn niet of nauwelijks kostendekkend, maar kunnen van cruciaal strategisch belang zijn voor de totale organisatie en dienen in dat geval gehandhaafd te blijven.
Een stedelijke (urbane) omgeving biedt meer mogelijkheden om verbindingen te leggen.
In het sociale subsysteem ontstaan onnodige kosten door onopgeloste contradicties en conflicten.
Door een probleem of kwestie in een groter geheel te plaatsen en alternatieve relaties en verbindingen te leggen ontstaat een ander perspectief. Ackoff pleit ervoor om zoveel mogelijk bronnen te mobiliseren. Op het snijvlak van disciplines ontstaan creatieve oplossingen. Mensen zijn in staat systemen te ontwikkelen, die zichzelf organiseren en reguleren.

Het verdient aanbeveling de lokale en regionale omgeving te leren appreciëren door het uitvoeren van belevingsonderzoek. Ervaringen van klanten of consumenten zijn goud waard wanneer producenten bereid zijn om van hen te leren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van focusgroepen.

Een perfecte, volstrekt efficiënte machine is onmogelijk. Dit geldt ook voor producten en diensten. Er is altijd sprake van verval (entropie). Kleine storingen, achterstallig onderhoud of afwijkingen brengen grote gevolgen met zich mee. Dit is een kwestie van risico’s en kansen. Bij het omgooien van een blad met wijnglazen blijven merkwaardig genoeg altijd enkele glazen in tact.

De ecologische beweging is volgens Ackoff conservatief. Recycling gaat uit van herstel van het oorspronkelijke evenwicht, van herstel van de status q uo. Volgens Ackoff is dat een illusie.
Duurzaamheid is volgens Ackoff een bias. Entropie is een gegeven. In de evolutie ontstaat altijd afbraak of verval. Het doel van activiteiten is niet het herstel van het oorspronkelijke evenwicht (homeostase, equilibrium), maar het zoeken naar doorbraken. Doorbraaktechnologie vervult een hefboomfunctie.