4.3.2.2 HRD

Human Resource Development beschrijft het toepassingsgebied van Argyris' pleidooi voor een creatieve mindset in termen van professionals en hun organisaties.

Organisaties bestaan uit actoren. Actoren zijn intentioneel handelende personen en groepen, die betekenis verlenen aan hun situatie (o.c., 19). Mensen handelen rationeel wanneer zijn hun handelingen in overeenstemming brengen met hun overtuigingen. Rationele actoren coördineren hun handelingen en verwachtingen op basis betrouwbare infor­matie waarover ze beschikken. Evenals Herbert Simon onderkent Argyris de beperking van het mense­lijk brein. Informatie is altijd onvolledig. Simon spreekt van een ‘bounded rationality’. Er bestaan altijd hiaten in informa­tie. Bovendien is de menselijke opnamecapaci­teit beperkt. 
Argyris kiest bij verandering voor een actoroptiek. Veranderen van organisatiestructuren werkt niet. Primair dienen mensen in organisaties te veranderen. Structu­ren veran­deren slechts door verandering van mensen (Argyris, 2000: 96 – 97).

 Handelingsonderzoek levert aanbevelingen op, die bruikbaar zijn om te veranderen in een lerende organisatie. Dit noemt Argyris externe implementatie. 

Kritiek HRM
Argyris acht HRM te optimistisch. Uitgangspunten en instrumen­ten van HRM zijn te beschermend en te bevoogdend. Bij HRM wordt ervan uitgegaan dat door individuen en groepen te betrekken bij besluitvorming beslissingen beter en meer worden geaccepteerd. Besluitvorming wordt hierdoor volgens Argyris alleen maar ingewik­kelder en onduidelijker. 
Bij HRM blijft Model I de basis waarop mensen met elkaar communiceren. Trainingen die gericht zijn op de verbetering van communicatie bieden geen oplossing zolang de vooronder­stellingen niet bespreekbaar worden gemaakt. Model I gaat uit van extrinsieke motivatie. Charismatisch leiderschap speelt hierop in. 
Managers, die gebruik maken van HRM, zijn volgens Argyris overbezorgd over het welzijn van hun medewerkers. De primaire taak van managers ligt volgens Argyris in het stimuleren van leerprocessen. Alleen dan is de overgang naar model II mogelijk.  

Meer weten? Zie Argyris